omtanke

Lige siden vi startede NODA i 2020, har vores primære fokus været bedre sundhed og trivsel, men bæredygtighed og omtanke for vores miljø er fast forankret i hele vores værdikæde. Her kan du læse om NODAs kerneværdier.

nej tak til plastikflasker

Vi bruger aldrig plastikflasker, ligesom vi undgår alle former for plastik i videst muligt omfang og arbejder på at eliminere det helt i vores emballage. Ifølge en ny rapport fra tænketanken Center for Climate Integrity (CCI) bliver der fortsat produceret alt for meget plastik, hvoraf det meste ikke kan genbruges eller ikke bliver det. Danmark eksporterer f.eks. enorme mængder plastik til Tyskland, hvor det ofte ender med at blive brændt i stedet for genbrugt. Selve genbruget kan ikke skaleres til behovet, og hele manøvren er desuden alt for dyr sammenlignet med prisen på at producere ny plastik. Mængden af plastik på verdensplan vokser således stadig voldsomt og den eneste løsning er ifølge CCI at forbyde og begrænse forbruget. Ifølge Verdensnaturfonden (WWF) ender mindst 8 millioner tons plastik i verdenshavene hvert eneste år. Det betyder bl.a. at 90% af havfuglebestanden har plastikrester i mavesækken, og plastikforurening koster sørgeligvis millioner af dyreliv hvert eneste år. Vi vil ikke bidrage til den udvikling og siger derfor nej tak til plastikflasker.

ja tak til cirkulær emballage

Vores BPA-fri aluminiumsdåser vejer ca. 95% mindre end samme størrelse glasflasker (12 g vs ≈ 230 g), hvilket betyder at vores CO2 aftryk for produktion, transport og nedkøling er hele 70% mindre end ved brug af glas. Aluminium kan modsat plastik genanvendes uendeligt, og aluminiumsdåser har tilmed den højeste genanvendelsesrate for drikkevareemballage i Nordeuropa — den er på hele 96%! Vi siger ja tak til cirkulær emballage for miljøets skyld.

nej tak til BPA

Bisphenol-A (BPA) er en organisk, kemisk forbindelse, der bruges i en lang række forbrugerprodukter som fx plastikflasker og hvad færre ved: i belægningen indvendig i mange aluminiumsdåser.

BPA er i EU klassificeret som et stof med giftig effekt, der kan skade vores forplantningsevne, og det er ikke tilladt at producere f.eks. legetøj og sutteflasker med indhold af BPA. Alligevel indeholder massevis af emballager BPA, også i Danmark. Vi er som bekendt ikke vilde med kunstige tilsætningsstoffer, og vi siger også nej tak til BPA – alle vores dåser er 100% BPA-fri.

ja tak til sunde og naturlige ingredienser

Vi bruger ingen kunstige sødemidler, tilsætningsstoffer eller raffineret sukker i NODA. Der findes masser af læskedrikke med stabilisatorer og fosforsyre, konserveringsmidler og farvestoffer, stimulerende ingredienser med meget mere.

Vi tilsætter kun ægte frugt med ægte smag. For at opnå en lang holdbarhed pasteuriserer (dvs varmebehandler) vi vores produkter, og det er derfor, der ikke er ligeså mange bobler i en NODA som i fx en cola – for mange bobler duer nemlig ikke sammen med varmen. Vi siger altid – og kun – ja tak til naturlige, sunde og forståelige ingredienser.

ja tak til økologisk frugt

Vi bruger kun frugt fra økologiske landbrug, hvor sprøjtegifte er bandlyst. Økologiske landbrug er med til at forbedre vandmiljøet i fx vandløb, søer og kystnære farvande, og de belaster heller ikke grundvandet med pesticider. Dertil kommer, at de økologiske landbrug understøtter den lokale biodiversitet – altså mangfoldigheden af levende organismer i farmområdet og agerlandet –og det gælder både planter, dyr og svampe. Artsrigdommen omkring økologiske landbrug øges i gennemsnit med 30% i forhold til de konventionelle landbrug, en virkelig markant forskel for miljøet.

Økologiske landbrug kræver ekstra mange færdigheder af landmanden, for når de giftige sprøjtemidler elimineres, bliver tabte afgrøder ind i mellem en uundgåelig realitet. Så økologisk frugt koster lidt mere end den konventionelt dyrkede, men til gengæld er den altid giftfri for både mennesker og miljø. Så vi siger kun ja tak til økologisk frugt.

ja tak til ansvarlig produktion

NODA produceres bl.a. med vedvarende energi fra sol- og vandkraft, hvilket er med til at reducere vores CO2-spor. For os er det vigtigt at støtte de produktionsfaciliteter, der anvender bæredygtige energikilder og dermed sparer på jordens ressourcer. Jo flere, der siger ja tak til ansvarlig produktion, jo bedre for hele planeten.

ja tak til ressourceudnyttelse

Man presser den frugt, der har skævheder eller andre skønhedsfejl, fordi den ikke så let kan sælges i hel stand. Når vi vælger økologisk frugt til et nyt batch NODA, interesserer vi os også kun for én eneste ting: smagen! Massevis af frugt ville blive valgt fra og kasseret, hvis man kun så på udseendet, men heldigvis ved vi, at det er med frugt som med mennesker: det er det indre, der tæller. Det er et stensikkert ja tak fra os til ressourceudnyttelse og økologisk frugt med ægte, lækker smag.